vitamines

Wat is het nut van vitamine B2 eigenlijk?

Vitamine B2 wordt ook wel riboflavine genoemd, is een van de typen vitamine B. Alle B-vitaminen helpen het lichaam om voedsel (koolhydraten) om te zetten in brandstof (glucose), waarmee energie wordt geproduceerd. In deze update willen je meer over vitamine B2 vertellen.

B-complex vitamines

vitaminesDe B-vitamines, vaak aangeduid als B-complex vitamines, helpen het lichaam ook om vetten en eiwitten te metaboliseren. B-complex vitaminen zijn nodig voor een gezonde lever, huid, haar en ogen. Ze helpen ook het zenuwstelsel goed te functioneren.

Alle B-vitaminen zijn oplosbaar in water, wat betekent dat het lichaam ze niet opslaat.

Vitamine B2 voor energie

Naast het produceren van energie voor het lichaam, werkt riboflavine als een antioxidant, die schadelijke deeltjes in het lichaam, bekend als vrije radicalen, bestrijdt. Vrije radicalen kunnen cellen en DNA beschadigen, en kunnen bijdragen aan het verouderingsproces, en aan de ontwikkeling van een aantal gezondheidsaandoeningen, zoals hartziekten en kanker. Antioxidanten, zoals riboflavine, kunnen vrije radicalen bestrijden en een deel van de schade die ze veroorzaken verminderen of helpen voorkomen.

Riboflavine

Riboflavine is ook nodig om het lichaam te helpen vitamine B6 en foliumzuur om te zetten in vormen die het kan gebruiken. Het is ook belangrijk voor de groei en de productie van rode bloedcellen.

De meeste gezonde mensen die evenwichtig eten krijgen voldoende riboflavine binnen. Ouderen en alcoholisten kunnen echter een risico lopen op een tekort aan riboflavine door slechte voeding. Symptomen van een tekort aan riboflavine zijn onder andere:

  • Vermoeidheid
  • Vertraagde groei
  • Spijsverteringsproblemen
  • Kloven en zweren rond de mondhoeken
  • Gezwollen magentakleurige tong
  • Vermoeidheid van de ogen
  • Zwelling en pijn in de keel
  • Gevoeligheid voor licht
  • Staar

Vitamine B2 en je ogen

Vitamine B2 is, samen met andere voedingsstoffen, belangrijk voor een normaal gezichtsvermogen. Vroege studies suggereren dat riboflavine kan helpen cataract te voorkomen, schade aan de ooglens, die kan leiden tot troebel zicht. In één dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek hadden mensen die een supplement met niacine en riboflavine namen minder staar dan mensen die andere vitaminen en voedingsstoffen innamen.

Onderzoekers weten echter niet of dat kwam door riboflavine, niacine of de combinatie van de twee. Er is meer onderzoek nodig om te zien of riboflavine werkelijk kan helpen staar te voorkomen.

Vitamine B2 en hoofdpijn

Verschillende onderzoeken suggereren dat mensen die migraine krijgen, kunnen verminderen hoe vaak ze migraine krijgen en hoe lang de migraine duurt door riboflavine in te nemen. Eén dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek toonde aan dat inname van 400 mg riboflavine per dag het aantal migraineaanvallen halveerde. De studie vergeleek riboflavine echter niet met conventionele medicijnen die gebruikt worden om migraine te voorkomen. Meer onderzoek is nodig.

Vitamine B2 autisme

Voorlopig onderzoek suggereert dat suppletie met vitamine B2, samen met vitamine B6, en magnesium het niveau van dicarbonzuren (abnormale organische zuren) in de urine van autistische kinderen vermindert.